Posted in BACKPACK, kasih sayang, penang, Secret Garden Avatar, TRAVEL

Trip to Penang Day 1

Penang?
I enjoyed myself during in Penang. Cuma ada beberapa perkara perlu dinilai semula. eh. HAHA

Untuk bajet trip kali ni, banyak pada transport je instead of makan kot. HAHA.

Since kami (Aku dengan partner trip aku; Ain), decided untuk naik public, so bajet lebih murah (kot) banding dengan drive sendiri.

Jumaat malam (21/7/2017) aku gerak dari Kuantan ke TBS, by bus. Dari Kuantan jam 8.00 malam sampai dalam 11.00 malam macam tu la. So sampai TBS, solat isyak and makan dekat Nasi Kandar (lapo plak), then tunggu bas ke Butterworth jam 1.30 pagi.

HARI PERTAMA
Bas Billion Stars dari TBS ke Butterworth gerak around 1.45 pagi, sampai Penang Sentral, Butterworth dalam pukul 6.30 pagi. Bapak ah jauh gila pulak aku rasa Penang ni. HAHA. Dah puas aku tidur-bangun-tidur-bangun baru sampai.

Sampai Penang Sentral kitaorang pergi cari surau and solat subuh. dalam 7.15 pagi gerak ke Jeti. Dekat Penang Sentral ni sangat all akses. Kat sini ada rapid, ada feri ke georgetown ada KTM (ets). So menapak dalam 15-20 minit dari surau ke terminal jeti. Turun naik tangga (haram penat siak pagi dah jalan) HAHA. Akhirnya naiklah feri ke Georgetown dalam pukul 7.40 pagi gitu. Kekdah nak tengok sunrise dari atas feri tapi sedih sunrise ntah ke mana. HAHA.

Sampai Terminal Tun Raja Uda (ni nama singkatan je aku bagi, malas nak google nama penuh dia apa, tak silap aku betul la nama dia), kitaorang nak ke Jalan Transfer sebab nak makan roti bakar yang kekdahnya glamer tu. So naik bas rapid yang ada tulis CAT. CAT ni bas free intercity. Ada beberapa jalan memang dia lalu and pusing pusing beroperasi sampai pukul 11.00 malam. So untuk ke Jalan Transfer memang one of route yang dilalui. Sampai Jalan Transfer pergh makan roti bakar dia gilabakhangsiak memang sedap! HAHA. memang food street tepi jalan gitu je.

Lepas breakfast kami decide nak ke Bukit Bendera, tapi jeng sebab taktahu nak naik bas mana haha. So silapnya kami bermula disini apabila tak ambil routemap masa mula-mula turun dekat terminal tun raja uda tadi. So macam blur gila nak jalan ke mana tunggu bas segala ni oi. Baca thru google before ni cakap nak ke Bukit Bendera naik bas 204 ke berapa ntah. So, kami tunggu je bas dekat bas yang turunkan kami tadi and bila lalu je bas kami tahan HAHA. Oh silap, akak driver tu cakap nak ke Bukit Bendera by bas kalau dari Jalan Transfer tu, kami kena berjalan sikit ke station Chowrasta and tunggu bas Bukit Bendera yang 204 *tak silap aku ni nombornya*. Kalau tak ingat nombor, tengok dekat LED atas bas tu ada tulis lokasi dorang. So disebabkan oleh macam tak konfiden ke mana hala Chowrasta tu, kami decide balik terminal semula and ambil bas ke Bukit Bendera. HAHA. Ini macam kerja sia sia la juga. Padahal rasanya aku boleh google map ke by walk untuk tahu jalan nak ke Chowrasta tu. Okay abaikan. HAHA

Sampai terminal tunggu bas ke Bukit Bendera, dalam jam 10.00 pagi macam tu, kami naik bas ke bukit bendera. Bas rapid penang, yang ni tak free ya, yang ni berbayar. Sampai Bukit Bendera, beli tiket dapat harga RM5 untuk normal lane. HAHAHA. KAMI KAN STUDENT! So, dapat student price! yahuuu! Bawa kad matrik masing-masing ye and present with ic.

Naik atas tu lepak-lepak, kami jalan kaki nak ke skyview ke apa ntah tapi rupanya nak skyview kena bayar RM50. So kami cari view sendiri dengan berjalan kaki. Ada bungee yang tunggu kalau nak bawa naik ke atas tu, (Start dari love lock tu), tapi RM30. So kami decide jalan je. Hehe. Best sebab walaupun panas tapi berangin and sejuk! Worth to try!Cuma view macam agak hazy. huhu. Dah tengahari sikit macam baru ok sikit.

Around pukul 1 kami turun ke bawah and tunggu bas untuk balik ke bandar georgetown. Nak makan tengahari lapar! HAHA. Actually ke Penang memang nak makan je kerjanya. So sampai dekat Jalan Transfer kami turun (sebab situ je kami tahu haha), jalan agak menapak juga sikit, kami jumpa kedai nama Nasi Masakan Padang! Okay kedai ni yang glamer juga serius lauk lunch dia bapak sedapgila ya Allah!. Aku makan ayam goreng masak cili gila serius sedap! Member aku makan dengan ikan masin pun macam sedap gak! HAHA. Lepas dah makan and check google baru tahu tu kedai yang antara wajib pergi. HAHA. nasib baik pergi. Memang lunch hour ramai. Aku pelik orang Penang memang jenis makan dekat kedai ke walaupun hari cuti. huhu.

So lepas makan barulah nak menggelabah nak cari hotel HAHA. Masuk 2 3 hotel juga tapi sebab macam tak kena dengan harga. haha. So jalan lagi area jalan transfer tu jumpa hotel yang kami stay, Hotel Regal Malaysia. Hotel nice, dua katil. And include breakfast. (Harga semua aku cerita lepas habis entry)

Dah breakfast berhenti penat segala upload gambar and video, then solat zohor jamak, petang tu kami ke Batu Feringghi, sebab nak tengok sunset and nak makan segala mak nenek! HAHA. Kami ke Terminal and naik bas 101 tak silapnya, sampai Batu Feringghi makan ha amekkkau semua nak order tapi sebab sampai dah dalam jam 6.30 petang plus-plus so banyak yang dah habis. So kami order rojak buah, laksa penang, and kelapa pandan. Pasemboqqqq dah habis oi! Cha kuetiaw pun!

Sambil makan sambil layan sunset. Pheww. Sebenarnya indah ciptaan Allah ni.

Jam didinding terus berdetak akkk. Eh salah, jam menunjukkan pukul 7.15 malam tapi tak gelap lagi, so kami bayar makanan and amik mana-mana bas je cakap nak ke tanjung tokong. Sebab nak pergi cari secret garden avatar penang! haha.

So dalam bas ni lah baru idea google maps by walk aku timbul. Makanya, aku google maps dekat simpang mana patut kami turun untuk paling dekat dengan simpang nak masuk ke area secret garden tu.

So landmark nya gais, kalau nak pi sini, hang cari satu kawasan rumah flat warna oren, rumah tu belah pantai, bukan belah hutan, hang turun situ, jalan kaki masuk dalam around 400-500 meter then hang nampak signboard temple. There you go! Dalam tu secret garden nya!

Kami sampai secret garden tu around jam 8.15 malam, ppppperghhhhhh memang gila doh! tempat dia aku boleh cakap ‘macam mana orang yang buat ni ada idea nak buat?’ ‘kenapa dekat temple?’ is it represent sesuatu? tapi apapun sebab nya, memang boleh kata lawa!

Kami tak lama sangat atas tu dalam 30 minit, sebab nak kejar bas kan. So, lepas layan view tu, kami gerak menapak lagi sampai jumpa stesen bas. Jumpanya agak jauh, depan Tesco. HAHAHA. Oh tadi lupa nak cerita masa dah turun dari secret garden tu lalu depan kawasan rumah-rumah Chinese and Malay, ada pulak depa ni bergaduh siap pegang parang dan aku tak nampak parang tu, aku lalu slumber je tengah-tengah. Rupanya kawan aku kata ada dalam pergaduhan tu yang pegang parang. HAHAHA. okay tak kelakar. Apa gaduh-gaduh ni, kita satu negara maaa 😉

So balik semula kepada cerita tunggu bas depan tesco tu, lalu bas yang tulis Jeti, kami tahan, bas 102 tak silapnya. So cakap nak turun dekat Little India sebab nak pekena makanan dekat Restoran Kapitan Kling. Dia cakap boleh, sekali haram sampai terminal. HAHA. Dah mana aku tahu dekat dia ada turunkan orang tu adalah area little india. Harrey betul! Makanya kami tanya dekat driver tu semula kami nak ke Little India Restoran Kapitan, dia cakap naik CAT, turun dekat RHB, jalan sikit nanti nampak. Choi naik semula bas! HAHAHA.

Sampai RHB, kami turun dari CAT, and dengan google maps, kami menapak lagi. Tak jauh dalam 7 minit, jumpalah restoran tu so kami makan Cheese Nan dan ayam Tandoriiiii! HAHAHA. tengah tengah malam around pukul 10 tu makan cheese nan kau rasa?? HAHA. sedap ALhamdulillah.

Setel makan, dengan google maps lagi kami menapak balik ke hotel. Around 15 minit juga berjalan. HAHA. Kat sinilah tengok orang clubbing, sapkoklu, mabuk-mabuk bla bla bla. Tidak dilupa juga pada jalan dan lorong-lorong sunyi. HAHA. kalau siapa view instagram aku, ada gambar yang Jalan Sri Bahari tu, itu sebenarnya lorong sunyi yang aku beranikan diri untuk ambil gambar sambil baca alfatihah. HAHAHA. Bak kata Ain, takpe, aku ada ko, ko ada aku. choi!

Sampai hotel dah nak dekat pukul 12, so rehat!

Perbelanjaan Day 1 per head

Tiket Bas KTN-KL (Trans) = RM22.10
Makan TBS = RM6.00
Tiket Bas KL-Butterworth = RM48.00
Feri Butterworth-Georgetown sehala sahaja bayaq = RM1.20
Roti Bakaq Jalan Transfer + Nasi Lemak Udang + Neskepe O = RM6.50
Tiket Rapid Jeti ke Bukit Bendera = RM2.80
Mineral Water = RM1.50
Tiket Bukit Bendera = RM5.00
Tiket Rapid Bukit Bendera ke Jeti = RM2.80
Lunch Restoran Masakan Padang Jalan Transfer = RM6.00
Hotel per night = RM51.00
Tiket Rapid Jeti ke Batu Feringghi = RM2.40
Rojak Buah+Kelapa Pandan+Laksa Penang Batu Feringgi = RM11.00
Tiket Rapid Batu Feringghi ke Tg Tokong = RM2.00
Tiket Rapid Tesco Tg Tokong *kot* ke Little India tetibe sampai Jeti = RM2.00
Cheese Nan + Chicken Tandoori + Teh 0 = RM13.00 *tak silap aku ni harga dia*
Jumlah = RM173.30

Day 2 aku sambung kemudian lah pulak. Kering idea pulak nak menulis. Lagipun aku dekat office nih. hehe. 
Tak banyak gambar aku share, lambat doh nak upload. Untuk gambar dekat Secret Garden Avatar tu, view dekat IG je lah. Gambar captured by SJCAM. 

CAMERA
Ataih Feri dari Penang Sentral ke Goergotown
CAMERA
Love Lock Penang Hill
CAMERA
View Penang from Path B (ni kena menapak sikit)
CAMERA
Gigih menapak nak jimat punya pasal dari naik bungee.
CAMERA
Hotel Regal. Very recommended by tripadvisor 

 

Bakal Bersambung tapi taktau bila. 😀

Advertisements
Posted in BACKPACK, TRAVEL

Trip Taman Negara, Pahang 1.0

Trip Taman Negara 1.0? Adakah looking for second trip? HAHA

Sebenarnya sebelum ke Taman Negara, aku dengan partner dah google a few things tentang Taman Negara. Googles and real experiences was totally difference. HAHA. Seriuolsy jangan terlalu percayakan Google.

Aku share trip aku dari Kuantan-Temerloh-Jerantut-Kuala Tahan (Taman Negara)jelah since partner aku all the way from KL. So, of course bajet kami berbeza.

HARI PERTAMA (Sabtu)

Tiket bas Kuantan-Temerloh jam 8.30 pagi. Harga lebih kurang RM12.20 untuk Transnasional. Sampai Stesen Bas Temerloh around 10.30 pagi. Aku tunggu kawan aku dekat area terminal and around jam 11.00 kami bergerak ke Taman Negara dari Temerloh melalui Jerantut. Perjalanan dari Temerloh ke Jerantut around 2 hours dan dari Jerantut to Simpang Kuala Tahan (aku main letak nama)HAHA, around 20 mins. Dari simpang tu ke Kuala Tahan around 1 hour. More or less dari Temerloh ke Kuala Tahan dalam 3 jam actually. Aku sampai ke Kuala Tahan dalam jam 2.00 petang. Settlekan check in dekat Terasek View Motel, harga booking di Agoda RM80.00-RM88.00 per night. Motel ni sangat dekat dengan tebing Jeti Kuala Tahan.

Settled checked in and solat around 2.30 petang cari pakej apa yang sesuai untuk fix kan dengan time kami yang sampai dah petang tu. So, bawah Motel tu (actually beside) HAHA, ada satu information centre, nama Alias, pakej dia aku rasa okay. Harga dorang ni sebenarnya tak jauh beza untuk local, beza dalam RM5-RM10. Kalau foreigner harga a bit dif.

So Alias suggest untuk aktiviti petang tu around 3.00 pm untuk buat Visiting Orang Asli and Rapid Shooting. Harga untuk combo pack dia bagi RM60.00. Boleh pilih nak Orang Asli / Rapid Shooting. Tapi sebab harga Orang Asli RM45 and kalau nak combo sekali dengan Rapid Shooting hanya plus RM15 so kami decide untuk ambil combo pack. So partner aku nak Lata Berkoh. Alias cadangkan Lata Berkoh buat keesokan harinya since Lata Berkoh took around 3 hours punya aktiviti. Sebab naik bot je dalam 45 mins. Trip Lata Berkoh around RM180-RM200 per boat and max perboat hanya 4 orang sahaja. Since Alias dah fully booked untuk Lata Berkoh, so kami kena cari di travel agent lain untuk aktiviti tu. Alias ada cadangan a few activities lain yang kami boleh packkan dalam trip kami antaranya:-

1) untuk malam tu kami buat River Night Safari / Walking Night Safari. River Night Safari RM60.00. Yang Walking punya around RM45.00. Night Safari ada banyak jenis weh. 4WD Night Safari ada juga. Harga tak ingat.
2) Esok pagi buat jungle tracking & canopy walkaway sendiri sajo. Yang ada guider pun ada.

So, aku pendekkan cerita around 3.00 pm naik boat dari jeti ke perkampungan Orang Asli suku Batik, and then terus rapid shooting. Serious Rapid Shooting best gila babs!!!Tapi sayang terlupa bawa keluar sjcam. HAHA. Untuk aktiviti ni aku sarankan pakai selipar, seluar track and waterproof bag. Sebab aktiviti ni dia sengaja basahkan kita. Peerghhh. Rasa boat macam nak terbalik serius! Oh, btw time visiting Orang Asli, aku almost pitam (cuma tak pengsan lagi lah). Check heart rate dalam 136 time tu. hmm -,-

Setel activities around 6.00 pm kami makan dekat kedai makan depan motel. Nasi Goreng Ayam RM7.00, Sirap Ais RM2.00 (apak mahal la jugek) HAHA.

Malam dah tak nak join safari sebab nak simpan tenaga untuk Lata Berkoh esok (plus lari bajet kalau kami pergi safari) HAHA. Malam tu hujan actually.

So kami decide pergi Mini Market beli makanan manis untuk hari esok punya activities. Less than RM10 belanje dekat sini. Aku beli kuih RM2.20 and maggi RM1.20.

Malam tu Alias call bagitahu memang dia tak dapat tolong untuk trip to Lata Berkoh. so kami (aku, farah, Pedro, Laura) decide esok kena cari yang lain. Sebab macam mana pun nak juga pergi. HAHA

So bajet hari pertama / head;

1) Combo Orang Asli & Rapid Shooting – RM60
2) Terasek View Motel – RM40
3) Jajan – RM3.40
4) Nasi Goreng Ayam & Sirap – RM9
5) Tiket Bas Ktn-Temerloh – RM12.20

= RM124.60

HARI KEDUA (Ahad)

Tak buat canopy walk since semalam tu aku pitam. Laura and Pedro buat so kami kena buat trip Lata Berkoh petang since pagi dorang ada activity. Then around 10.00 am cari trip to Lata Berkoh dekat travel agent lain. Jumpa travel agent perempuan (aku lupa nama dia actually), kami dapat dengan harga RM180/boat. Tapi trip jam 3.00 pm. So Farah inform Pedro kami dah jumpa dengan harga yang ‘maybe’ murah, so confirmkan and Pedro agree. Mana tak nya RM45/ head je. HAHA

Lepas dah booked aku dengan Farah pergi breakfast dekat Mawar Floating Restaurant (not recommended actually-servis lambat-makanan just nice), Nasi Lemak Telur RM3, teh tarik RM2. So, harga makanan untuk local and foreigner berbeza ye gais!

Lepas breakfast dalam jam 1.00 pm kami naik ke surau untuk solat (since dah checked out on 10.00 am tadi) and ready untuk aktiviti Lata Berkoh jam 2.45 pm dekat jeti Kuala Tahan tu. Aku topup air RM1 sebotol besar Twister tu. -.-

Around 2.15 pm lepas solat semua turun ke jeti untuk tunggu boat ke Lata Berkoh. Seriously trip Lata Berkoh sangat best! Ada tiga checkpoint untuk trip ni which is:-
1) Kelah Sanctuary
2) Tualang Tree (Pokok besar gila)
3) Lata Berkoh
*Trip to Lata Berkoh ni yang selalu dalam iklan tivi HAHA*

Actually tak reti nak explain how it feels tapi the best activities ever aku rasa is Trip to Lata Berkoh walaupun agak mahal sebab kira per boat tapi worth to try!

Setiap check point guider akan berhenti. Kelah sanctuary beli makanan ikan RM2. Tualang tree kena jalan sikit dalam 5 minit dalam hutan dari tebing yang boat berhenti. Lata Berkoh jalan landai and hike sikit sikit dalam 15 mins per route.

So settle Lata Berkoh and back to Jeti around jam 6.00 pm sampai. Makan malam sebab lapar gila oi dekat Mawar restaurant tu. Nasi Goreng Ayam and Teh O suam RM9. HAHAHA (Nasi sikit-tak sedap-mahal) HAHAHA.
*Makanan dekat sini agak mahal tapi jimat compare to include meals dalam hotel*

Lepas makan terus masuk kereta drive balik Kuantan. (sebab nak keluar area Jerantut before gelap)

Sampai Kuantan jam 11.30 pm sebab ada berhenti dekat R&R Temerloh mandi and solat around 1 hours.

So bajet hari kedua / head;

1) Trip to Lata Berkoh – RM45
2) Topup Air – RM1
3) Nasi Lemak Telur – RM3
4) Teh Tarik – RM2
5) Apple Juice perhead – RM 2.50
6) Nasi Goreng Ayam – RM7
7) Teh O Suam – RM2
8) Minyak balik Kuantan – RM20

= RM82.50

Total Perhead 2D1N Taman Negara Pahang = RM207.10 all included
(Accom – Meals – 3activities)

CAMERA
To Visit Orang Asli & Rapid Shooting
CAMERA
Trip to Lata Berkoh
CAMERA
Lata Berkoh
CAMERA
View bottom of Lata Berkoh

Macam mana kenal Pedro and Laura?

—Time dekat Alias tu dorang cari trip to Lata Berkoh juga—

Kami sangat enjoy trip there. Looking forward to another trip!!! HAHA. Tapi kasi lepas exam sem 3 on Aug 17 laaa. HAHA

Posted in BACKPACK, TRAVEL

Backpack to Ho Chi Minh City

Percaya atau tidak? Backpack aku ke sekitar SGN-MuiNe-SGN hanyalah kurang dari RM 200.00.

Entry kali ni berkisar tentang backpack aku dengan sorang buddy aku ke HCMC start dari 15 Aug 2016 – 19 Aug 2016. Kurang lebih dalam lima (5) hari.

Aku tak dapat nak buat entry untuk previous trip ke Padang dan Bukit Tinggi, Sumatera Indonesia sebab masa ke sana, penginapan dan makanan semua family kawan aku sediakan. Makanya, roughly budget aku tak dapat nak calculate. Same goes to Langkawi, Malaysia last 2 years. Juga penginapan dan makanan kami dapat secara percuma sebab ayah kawan aku uruskan dan setelkan. Tapi untuk trip kali ini aku bersyukur sebab dapat rasa sendiri perbelanjaan secara total dengan duit sendiri.

Aku start terus dengan time sampai dekat airport sana, sebab kalau nak cerita dari KL macam dah ramai blogger bagitau sama ada naik ERL atau BAS dari KL Sentral ke KLIA 2 yedak?

15 Aug 2016

Sampai Tan Son Nhat Airport around jam 9.30 pm waktu tempatan which is bas 152 yang ramai blogger duk cerita dalam blog dorang direct ke Ben Thant Market dah tak ada pada waktu malam. Last bas tu adalah jam 6.00 pm waktu tempatan. So if sampai airport malam, cari bas kaler kuning nombor aku tak ingat, tapi tambang dia adalah 20,000.00 VND yang mana beza 15,000.00VND dengan bas 152 tadi. Tapi bas kuning ni ada wifi. Jenis bas macam RapidKL gitu. Kalau bas 152 tu bas lama macam tu yang boleh tutup bukak tingkap dia.LOL.

Dari airport naik bas tu then turun ke Bus Station Saigon. Macam mana nak tahu tu Bus Station Saigon? Dekat area situ akan nampak roundabout dan ada Ben Thant Market. Nampak juga view dari situ Menara TM macam dekat area Lembah Pantai tu. Menara yang depan UM tu. Tapi dekat Saigon tu menara Bank. Design lebih kurang sama dengan Menara TM. So dari situ aku dengan buddy aku ke hotel yang mana kawan kepada buddy aku yang dah sampai Saigon 2 hari sebelum kami. Ke situ untuk amik tiket ke Mui Ne besok pagi yang kami kirim untuk dia belikan. Tapi sampai situ dah dalam jam 11.00 pm so dia cakap tidur je dekat hotel dia sebab besok pagi dalam jam 5.00am kami dah nak gerak. So saving duit hotel untuk malam tu. TIDO!

16 Aug 2016

Jam 5.00am lepas buddy aku solat subuh, kami terus gerak ke tempat nak naik bas ke Mui Ne, nama tempat tiket dan tempat naik bas tu Phuong Nam Express dekat jalan Pham Ngu Lao, Quan 1. Actually dekat district ni BELAMBAK GILA travel tours punya company. sepanjang jalan tu! So boleh pilihlah yang mana satu berkenan di hati kena dengan bajet. Tiket kami member buddy aku tu beli pergi balik SGN-MuiNe-SGN. Tiket pergi 140,000.00VDN seorang, balik 170,000.00VND seorang. Sebenarnya boleh dapat lebih murah dari tu. Percayalahhhhh. Tapi sebab kami dah sampai saigon lewat malam so kirim dekat orang belikan so faham faham jelah. hehe. Bas dia memang sleeping bus untuk ke Mui Ne. Jauh bai dalam 5 ke 6 jam. Bas gerak dari saigon around 8.00am waktu tempatan.

Sampai Mui Ne around 1.30pm. Bas tu turunkan kami depan kedai jual kopi. Berhadapan kedai jual kopi tu ada tempat sewa motor untuk pusing Mui Ne. Kim Nhanh Travel. Kim bagi kitaorang 100,000.00VND untuk sewa motor. Dia bagi kitaorang mandi solat dekat tempat dia tu kejap sebab dekat Mui Ne tak ada muslim dan TAK ADA MASJID. Alhamdulillah si Kim ni faham keadaan muslim macam kami. lepas kawan aku solat then kami makan megi yang bawak dari Mesia, amik hot water Kim, around 2.30pm start tour Mui Ne. Isi minyak dulu 20,000.00/liter. Sebenarnya ada jip tour juga, tapi kami tak amik sebab plan nak travel sendiri dalam Mui Ne tu. Cuma nak bawak kenderaan dekat sana jalan dorang terbalik dengan kita. Jalan belah kiri adalah menghala ke sini, jalan belah kanan menghala ke sana. Banyak kali juga aku tersilap. HAHA. Sepanjang jalan dekat Sand Dunes dia, memang tak ada Malaysians. Malaysians tak ramai pergi sini rupanya. Tapi Tempat dia sumpah lawa ya Allah! Ada;

White Sand, Red Sand, Yellow Sand, Fairy Stream, & Fishing Village.

Seriuosly dekat padang pasir dia walaupun panas tapi tenang rileks gila weh. Tak reti nak explain perasaan tu, kena pergi baru tahu.

Jalan-jalan dengan motor sampai lebih kurang jam 7.00pm, balik ke tempat Kim tadi. Borak dengan Kim dia tanya kenapa pakai tudung? kalau pergi negara lain tak pakai tudung boleh ke? bla bla bla. Tanya Kim dia provide tak tiket balik Saigon, dia cakap ada, tanya berapa, dia cakap 110,000.00VND. HAHAHA! KURANGHAJAR TAHU! 60,000.00VND lebih murah dari tiket kami! Okay then Solat mandi semua dalam jam 9.00pm gerak ke tempat nak naik bas dekat Mui Ne nak balik Saigon. Tunggu bas punya lama sebab kami amik last bas from Mui Ne to Saigon sebab nak jimat duit hotel untuk malam tu, kiranya kami tido dalam bas je sebab sampai Saigon dah dalam jam 5.00am. hehe.

(Aku payung gambar semua lepas habis entry lah ye)

17 Aug 2016

Jam 5.00am sampai Saigon. Since kami berdua dah PMS. So, terus nak cari hotel untuk check in. Tapi jalan punya jalan sekitar district dekat HCMC tu semua hotel tak buka lagi, yang buka di luar bajet kami. Pergh, masa ni down gila sebab dengan beg berat, sampai pagi pagi buta jalan keliling hcmc, dari district 1 to 2, 3, 4 entah apa ntah jalan yang kami lalu. Penat sumpah penat! Sampai jam 8.00am masuk McD (walaupun boikot tapi sebab tak larat and nak wifi punya pasal kenalah masuk) untuk dapatkan wifi and check dekat agoda hotel mana paling dekat dengan kami dekat McD tu. Jumpa satu hotel Giang Hotel dekat area backpakers street, Pham Ngu Lao. Around 2km dari McD tu. Takpelah yang penting in budget. HAHA. Btw, toilet dekat McD tak ada air, ada tisu je paling hampeh dah lah aku memang sakit perut gila time tuh! haih!

Dalam 8.30am macam tu sampai hotel lepas kira kira, dia bagi checkin awal around jam 10.00am tanpa perlu bayar extra, so terus on je untuk checkin hotel tu. 290,000.00VND / head untuk tiga hari dua malam. HAHA. okay antara yang murah lah tuh!

10.00am checkin, mandi segala bala, lepak lepak hotel jap, dalam jam 12.00pm keluar jalan kaki tour city. Antara yang kitaorang larat nak pergi area HCMC ialah;

Main Post Office, Independence Place & Notre Dome.

Pusing pusing Ben Thant Market (Ni tempat je ramai Malaysians, nampak sangat Malaysians ni kaki shopping, dekat area tempat shopping berlambak pulak dorang. HAHA)

Setel jalan kaki tu dalam jam 5.00pm. So tengok cara hidup orang sana. Banyak la juga beza dari Malaysia.

Malam tu banyak lepak hotel je. Sambil sambil google besok nak Mekong Tour. Mekong tour kami beli dari tempat sama tiket nya dengan tempat kami nak ke Mui Ne tu. Harga nya 210,000.00VND. Nak lebih murah rajinkan berjalan sampai ke Thai Bin Market! Tapi agak jauh sikit la. Ada yang kami jumpa 160,000.00VND. HAHAHA. lagi sekali KURANGHAJAR! kami amik one day trip je untuk Mekong tu.

18 Aug 2016

One day trip to Mekong river. Time ni jumpa Malaysians. Dorang macam teruja lah sebab kami travel dua orang perempuan je and berani.LOL. (tak tahu pulak yang kami ada kena tipu dengan viatnamese untuk 2 biji kelapa 150,000.00VND. HAHA BONGOK GILA). Tapi tu la orang cakap pengalaman kan. Kalau tak kena tipu tak ada la pengalaman.

Naik bas nak ke Mekong River dekat area Thai Bin Market. Kena berjalan dengan gigih sikit lah dekat HCMC ni. Perjalanan dalam 2 jam sampai jeti dekat Mekong tu. Then follow je la apa tour guide tu cakap. Dekat sini time lunch dia untuk muslim hanyalah nasi + Tauhu + Kacang panjang (lunch dia dah include bayar tiket tuh). Mula mula orang restoran tu hanta nasi dengan pork! Dah engko kenapa? HAHAHA. Membebel buddy aku dekat aku marah aku dia ingat aku mintak pork agaknya. haha. rileks! Benda boleh bincang . LOL.Tour Mekong River. Boleh tahan bapak besar juga sungai nya.

Lepas setel tour river, balik ke jeti then balik ke HCMC. Sampai HCMC around 5.00pm. Kami decide nak pusing-pusing Ben Thant Market and Malaysians Street. Dekat sini ramailah Malaysians nya. So beli la barang barang sikit bawak balik Malaysia. Jam 9.00pm macam tu kami jalan kaki balik hotel lepas dinner dekat kedai Muslim, Halal Amin dekat Malaysians Street. Nasi Ayam 50,000.00VND. Ni kedai antara yang murah la compare to Kampung Pandan and abenda ntah lagi nama. Actually kami tak banyak makan dekat luar kecuali hari Khamis malam lepas tour Mekong and juga Jumaat lunch untuk tapau bawa ke airport. Sebab kami bawa stok meggi dan juga nasi impit + sambal hitam. hewhewhew.

19 Aug 2016

Rileks rileks je sebab nanti malam flight balik Malaysia dah. Cuma lepas breakfast susu and meggi, kami jalan ke Thai Bin Market. Dalam jam 11.00am balik hotel and checkout, then jalan ke Malaysians Street untuk beli nasi ayam tapau nak makan dekat airport. Tunggu bas 152 dekat Saigon Bus Station. Then around jam 2.00pm sampai airport.

Babai Saigon. Babai Mūi Né . Till we meet again!

Budget Per Person dalam VND:

20,000.00    – From Airport to SGN
310,000.00   – Return ticket SGN-Mui Ne-SGN
210,000.00   – Mekong River One Day tour
13,500.00      –  Breakfast 16Aug2016
5,000.00       – Mineral Water 16Aug2016
12,500.00     – Food at R&R
50,000.00    – Motorcycle Rental at Mui Ne
20,000.00    – Fuel/ litre
5,000.00       – Mineral Water 17Aug2016
290,000.00  – Giang Hotel (3D2N)
75,000.00     – Coffee Mui Ne
15,000.00     – Coffee McD
1,026,000.00VND = RM 184.00/ seorang

Tak Termasuk shopping masing masing. Shopping tak banyak pun sebenarnya. HAHA. Tiket AirAsia beli masa Mac 2016 return RM 140.00/ person.

Alert a few things dekat HCMC:-

  1. Lintas jalan dia macam bahaya sikit. Yang penting kalau nak lintas, lintas je! Nanti kereta tu sendiri akan berhenti.
  2. Jangan mudah percaya pada orang jual jual tepi jalan yang tak letak harga! Dekat sinilah kami kena tipu 2 biji kelapa 150,000.00VND! Dari beli kelapa baik aku gi Mui Ne!
  3. Sila cuba kopi vietnam bapak sedap gila! Aku try first masa kakak ipar aku buat dekat rumah dia dulu sebab kakak ipar aku ni dulu keje dekat Saigon.
  4. Sila cuba smoothies dia sedap gila murah weih! 25,000.00VND. Malaysia mana dapat smoothies RM5!
  5. Nak murah sila berjalan dan survey. Jangan Malas!
  6. Sila pergi Mui Ne! Sumpah tempat dia lawa Ya Allah! Satu Satunya Asia Tenggara yang ada Padang Pasir! Ya, kalau aku pergi Saigon lagi, aku akan ke Mui Ne! Walaupun 6 jam dari Saigon!
  7. Aku tak banyak membeli sebab setiap kali aku trip ke mana mana aku bukan nak membeli barang barang, aku lebih kepada nek tengok masyarakat dan cantiknya sesuatu tempat. Sebab tu aku rela spend 320,000.00VND return ticket to Mui Ne-SGN!

 

Sis Payung Gambar tiga jelah tapi! Entah asal entah lambat gila nak upload.

CAMERA
MUI NE

IMG_2796

IMG_2832

 

(sebenarnya aku beli tiket ni masa Mac 2016, at that time, aku give up dengan life sebab Mak aku baru meninggal Februari 2016. So memang aku rasa nak lari je. Sob Sob T.T)