Posted in BACKPACK, kasih sayang, penang, Secret Garden Avatar, TRAVEL

Trip to Penang Day 1

Penang?
I enjoyed myself during in Penang. Cuma ada beberapa perkara perlu dinilai semula. eh. HAHA

Untuk bajet trip kali ni, banyak pada transport je instead of makan kot. HAHA.

Since kami (Aku dengan partner trip aku; Ain), decided untuk naik public, so bajet lebih murah (kot) banding dengan drive sendiri.

Jumaat malam (21/7/2017) aku gerak dari Kuantan ke TBS, by bus. Dari Kuantan jam 8.00 malam sampai dalam 11.00 malam macam tu la. So sampai TBS, solat isyak and makan dekat Nasi Kandar (lapo plak), then tunggu bas ke Butterworth jam 1.30 pagi.

HARI PERTAMA
Bas Billion Stars dari TBS ke Butterworth gerak around 1.45 pagi, sampai Penang Sentral, Butterworth dalam pukul 6.30 pagi. Bapak ah jauh gila pulak aku rasa Penang ni. HAHA. Dah puas aku tidur-bangun-tidur-bangun baru sampai.

Sampai Penang Sentral kitaorang pergi cari surau and solat subuh. dalam 7.15 pagi gerak ke Jeti. Dekat Penang Sentral ni sangat all akses. Kat sini ada rapid, ada feri ke georgetown ada KTM (ets). So menapak dalam 15-20 minit dari surau ke terminal jeti. Turun naik tangga (haram penat siak pagi dah jalan) HAHA. Akhirnya naiklah feri ke Georgetown dalam pukul 7.40 pagi gitu. Kekdah nak tengok sunrise dari atas feri tapi sedih sunrise ntah ke mana. HAHA.

Sampai Terminal Tun Raja Uda (ni nama singkatan je aku bagi, malas nak google nama penuh dia apa, tak silap aku betul la nama dia), kitaorang nak ke Jalan Transfer sebab nak makan roti bakar yang kekdahnya glamer tu. So naik bas rapid yang ada tulis CAT. CAT ni bas free intercity. Ada beberapa jalan memang dia lalu and pusing pusing beroperasi sampai pukul 11.00 malam. So untuk ke Jalan Transfer memang one of route yang dilalui. Sampai Jalan Transfer pergh makan roti bakar dia gilabakhangsiak memang sedap! HAHA. memang food street tepi jalan gitu je.

Lepas breakfast kami decide nak ke Bukit Bendera, tapi jeng sebab taktahu nak naik bas mana haha. So silapnya kami bermula disini apabila tak ambil routemap masa mula-mula turun dekat terminal tun raja uda tadi. So macam blur gila nak jalan ke mana tunggu bas segala ni oi. Baca thru google before ni cakap nak ke Bukit Bendera naik bas 204 ke berapa ntah. So, kami tunggu je bas dekat bas yang turunkan kami tadi and bila lalu je bas kami tahan HAHA. Oh silap, akak driver tu cakap nak ke Bukit Bendera by bas kalau dari Jalan Transfer tu, kami kena berjalan sikit ke station Chowrasta and tunggu bas Bukit Bendera yang 204 *tak silap aku ni nombornya*. Kalau tak ingat nombor, tengok dekat LED atas bas tu ada tulis lokasi dorang. So disebabkan oleh macam tak konfiden ke mana hala Chowrasta tu, kami decide balik terminal semula and ambil bas ke Bukit Bendera. HAHA. Ini macam kerja sia sia la juga. Padahal rasanya aku boleh google map ke by walk untuk tahu jalan nak ke Chowrasta tu. Okay abaikan. HAHA

Sampai terminal tunggu bas ke Bukit Bendera, dalam jam 10.00 pagi macam tu, kami naik bas ke bukit bendera. Bas rapid penang, yang ni tak free ya, yang ni berbayar. Sampai Bukit Bendera, beli tiket dapat harga RM5 untuk normal lane. HAHAHA. KAMI KAN STUDENT! So, dapat student price! yahuuu! Bawa kad matrik masing-masing ye and present with ic.

Naik atas tu lepak-lepak, kami jalan kaki nak ke skyview ke apa ntah tapi rupanya nak skyview kena bayar RM50. So kami cari view sendiri dengan berjalan kaki. Ada bungee yang tunggu kalau nak bawa naik ke atas tu, (Start dari love lock tu), tapi RM30. So kami decide jalan je. Hehe. Best sebab walaupun panas tapi berangin and sejuk! Worth to try!Cuma view macam agak hazy. huhu. Dah tengahari sikit macam baru ok sikit.

Around pukul 1 kami turun ke bawah and tunggu bas untuk balik ke bandar georgetown. Nak makan tengahari lapar! HAHA. Actually ke Penang memang nak makan je kerjanya. So sampai dekat Jalan Transfer kami turun (sebab situ je kami tahu haha), jalan agak menapak juga sikit, kami jumpa kedai nama Nasi Masakan Padang! Okay kedai ni yang glamer juga serius lauk lunch dia bapak sedapgila ya Allah!. Aku makan ayam goreng masak cili gila serius sedap! Member aku makan dengan ikan masin pun macam sedap gak! HAHA. Lepas dah makan and check google baru tahu tu kedai yang antara wajib pergi. HAHA. nasib baik pergi. Memang lunch hour ramai. Aku pelik orang Penang memang jenis makan dekat kedai ke walaupun hari cuti. huhu.

So lepas makan barulah nak menggelabah nak cari hotel HAHA. Masuk 2 3 hotel juga tapi sebab macam tak kena dengan harga. haha. So jalan lagi area jalan transfer tu jumpa hotel yang kami stay, Hotel Regal Malaysia. Hotel nice, dua katil. And include breakfast. (Harga semua aku cerita lepas habis entry)

Dah breakfast berhenti penat segala upload gambar and video, then solat zohor jamak, petang tu kami ke Batu Feringghi, sebab nak tengok sunset and nak makan segala mak nenek! HAHA. Kami ke Terminal and naik bas 101 tak silapnya, sampai Batu Feringghi makan ha amekkkau semua nak order tapi sebab sampai dah dalam jam 6.30 petang plus-plus so banyak yang dah habis. So kami order rojak buah, laksa penang, and kelapa pandan. Pasemboqqqq dah habis oi! Cha kuetiaw pun!

Sambil makan sambil layan sunset. Pheww. Sebenarnya indah ciptaan Allah ni.

Jam didinding terus berdetak akkk. Eh salah, jam menunjukkan pukul 7.15 malam tapi tak gelap lagi, so kami bayar makanan and amik mana-mana bas je cakap nak ke tanjung tokong. Sebab nak pergi cari secret garden avatar penang! haha.

So dalam bas ni lah baru idea google maps by walk aku timbul. Makanya, aku google maps dekat simpang mana patut kami turun untuk paling dekat dengan simpang nak masuk ke area secret garden tu.

So landmark nya gais, kalau nak pi sini, hang cari satu kawasan rumah flat warna oren, rumah tu belah pantai, bukan belah hutan, hang turun situ, jalan kaki masuk dalam around 400-500 meter then hang nampak signboard temple. There you go! Dalam tu secret garden nya!

Kami sampai secret garden tu around jam 8.15 malam, ppppperghhhhhh memang gila doh! tempat dia aku boleh cakap ‘macam mana orang yang buat ni ada idea nak buat?’ ‘kenapa dekat temple?’ is it represent sesuatu? tapi apapun sebab nya, memang boleh kata lawa!

Kami tak lama sangat atas tu dalam 30 minit, sebab nak kejar bas kan. So, lepas layan view tu, kami gerak menapak lagi sampai jumpa stesen bas. Jumpanya agak jauh, depan Tesco. HAHAHA. Oh tadi lupa nak cerita masa dah turun dari secret garden tu lalu depan kawasan rumah-rumah Chinese and Malay, ada pulak depa ni bergaduh siap pegang parang dan aku tak nampak parang tu, aku lalu slumber je tengah-tengah. Rupanya kawan aku kata ada dalam pergaduhan tu yang pegang parang. HAHAHA. okay tak kelakar. Apa gaduh-gaduh ni, kita satu negara maaa 😉

So balik semula kepada cerita tunggu bas depan tesco tu, lalu bas yang tulis Jeti, kami tahan, bas 102 tak silapnya. So cakap nak turun dekat Little India sebab nak pekena makanan dekat Restoran Kapitan Kling. Dia cakap boleh, sekali haram sampai terminal. HAHA. Dah mana aku tahu dekat dia ada turunkan orang tu adalah area little india. Harrey betul! Makanya kami tanya dekat driver tu semula kami nak ke Little India Restoran Kapitan, dia cakap naik CAT, turun dekat RHB, jalan sikit nanti nampak. Choi naik semula bas! HAHAHA.

Sampai RHB, kami turun dari CAT, and dengan google maps, kami menapak lagi. Tak jauh dalam 7 minit, jumpalah restoran tu so kami makan Cheese Nan dan ayam Tandoriiiii! HAHAHA. tengah tengah malam around pukul 10 tu makan cheese nan kau rasa?? HAHA. sedap ALhamdulillah.

Setel makan, dengan google maps lagi kami menapak balik ke hotel. Around 15 minit juga berjalan. HAHA. Kat sinilah tengok orang clubbing, sapkoklu, mabuk-mabuk bla bla bla. Tidak dilupa juga pada jalan dan lorong-lorong sunyi. HAHA. kalau siapa view instagram aku, ada gambar yang Jalan Sri Bahari tu, itu sebenarnya lorong sunyi yang aku beranikan diri untuk ambil gambar sambil baca alfatihah. HAHAHA. Bak kata Ain, takpe, aku ada ko, ko ada aku. choi!

Sampai hotel dah nak dekat pukul 12, so rehat!

Perbelanjaan Day 1 per head

Tiket Bas KTN-KL (Trans) = RM22.10
Makan TBS = RM6.00
Tiket Bas KL-Butterworth = RM48.00
Feri Butterworth-Georgetown sehala sahaja bayaq = RM1.20
Roti Bakaq Jalan Transfer + Nasi Lemak Udang + Neskepe O = RM6.50
Tiket Rapid Jeti ke Bukit Bendera = RM2.80
Mineral Water = RM1.50
Tiket Bukit Bendera = RM5.00
Tiket Rapid Bukit Bendera ke Jeti = RM2.80
Lunch Restoran Masakan Padang Jalan Transfer = RM6.00
Hotel per night = RM51.00
Tiket Rapid Jeti ke Batu Feringghi = RM2.40
Rojak Buah+Kelapa Pandan+Laksa Penang Batu Feringgi = RM11.00
Tiket Rapid Batu Feringghi ke Tg Tokong = RM2.00
Tiket Rapid Tesco Tg Tokong *kot* ke Little India tetibe sampai Jeti = RM2.00
Cheese Nan + Chicken Tandoori + Teh 0 = RM13.00 *tak silap aku ni harga dia*
Jumlah = RM173.30

Day 2 aku sambung kemudian lah pulak. Kering idea pulak nak menulis. Lagipun aku dekat office nih. hehe. 
Tak banyak gambar aku share, lambat doh nak upload. Untuk gambar dekat Secret Garden Avatar tu, view dekat IG je lah. Gambar captured by SJCAM. 

CAMERA
Ataih Feri dari Penang Sentral ke Goergotown
CAMERA
Love Lock Penang Hill
CAMERA
View Penang from Path B (ni kena menapak sikit)
CAMERA
Gigih menapak nak jimat punya pasal dari naik bungee.
CAMERA
Hotel Regal. Very recommended by tripadvisor 

 

Bakal Bersambung tapi taktau bila. 😀

Advertisements
Posted in kasih sayang

Happy Anniversary 6.0

Screen Shot 2017-07-13 at 7.46.57 AM
Nampak wordpress appreciate aku. Siap wish lagi!

Ive been used .blogspot before. Tapi entahlah. Tak best pun blogspot, pada aku dia tak formal. Terlalu kanak-kanak. Ceyyy, padahal dari situ aku kenal dunia blogging. HAHA. Dasar tak kenang budi.

6 years ago, aku jumpa benda ni. Actually masa tu tak lah glamer sangat wordpress since everyone guna blogspot or domain sendiri. WordPress tak berapa dikenali dalam dunia blogging rakyat Malaysia. Tapi dekat negara luar, wordpress didominasi. In fact member-member aku yang aktif berblogging juga tidak ramai menggunakan wordpress. Maybe sebab wordpress a bit skema kot. HAHA.

Anyway thanks wordpress for being an awesome blog! Happy Anni Sayang 😉

Posted in kasih sayang, Uncategorized

CINTA HATI TELAH DIAMBIL ALLAH

SAYA , tidak tahu apa itu erti kasih sayang dari seorang Ayah. Sejak usia saya dua tahun, Ayah telah tinggalkan Mak. Sejak itu cinta hati saya hanya Mak. Mak besarkan kami tujuh beradik tanpa bantuan mana mana orang termasuk Ayah. Jatuh bangun semua dia buat sendiri. Dialah ibu, dialah Ayah dan dialah guru terhebat yang pernah kami ada! Untung saya lahir dan membesar dalam keadaan Mak sudah sedikit berduit. Segala kesempitan hidup Mak sebelum ini dengan abang abang dan kakak kakak tidak saya rasa. Namun, Mak masih tekun berniaga menjual nasi lemak – buat arang – jual buah dan segala jenis bentuk yang boleh dijadikan duit Mak buat. Khusyuk saya dengar abang abang dan kakak kakak saya bercerita tentang Mak. Dengan duit itu dia besarkan kami semua sehingga berjaya. Berjaya mencapai apa yang diingini dalam hidup.

Sebab itu pada saya Allah jadikan Mak seorang wanita hebat untuk kami tujuh beradik!

…………………………………………………………………………………………………………………..

2014, usai latihan dalam kamar dari Julai 2013, dia bertegas untuk aku pulang ke Kuantan dan tinggal bersama nya. Aku pada awalnya sedikit membentak dan menolak. Mana mungkin menolak tawaran kerja di Kuala Lumpur dengan gaji yang tinggi dan bekerja di Kuantan dengan gaji entah berapa. Namun Mac 2014, aku tetap meletakkan notis berhenti dan pulang ke Kuantan. Dengan sedikit kekuatan menghantar resume di Kuantan. April 2014, aku dipanggil interview dan akhirnya bekerja di Kuantan dengan gaji RM 1,000.00. Dalam hati ‘apa mahu buat dengan 1k?’

Tabah terus bekerja sehingga November 2014 dan akhirnya bertindak untuk berhenti namun majikan hanya berikan unpaid leave. Dan dari situ aku bawa dia ke KL membantu uruskan kedai abang di Balakong dan dalam masa yang sama aku mendapat tawaran beberapa buah firma di KL. Niat mahu kekal di KL, tapi selepas dia berjaya mendapatkan rumah yang dibeli dengan hasil duitnya sendiri, dia sekali lagi mengajak aku pulang ke Kuantan, tinggal bersamanya. Aku sekali lagi tidak boleh menerima namun lama lama aku turutkan jua.

Mei 2015, pulang ke Kuantan. Hanya aku dan dia tinggal di rumah baru yang dibeli dengan duitnya sendiri. Aku bekerja semula di firma lama. Meneruskan kehidupan seperti biasa walau jauh di hati kecil aku sentiasa berdoa moga ada hikmah atas semuanya kerana aku percaya Dia mengetahui semua yang terbaik.

Aku tinggal dengannya,menjadi imamnya,baca alquran bersama walau bukan selalu,makan sama sama, berjalan sama sama, kancil rosak sama sama, pergi checkup hospital dia sama sama, pagi hantar nursery, balik kerja ambil dari nursery. Lama lama aku gembira. Dengan kehidupan ini walau dengan gaji RM1,150.00. Tidak pernah gaji aku tidak cukup malah sentiasa lebih. Aku masih boleh berikan dia duit. Majikan aku bagus, masa aku, aku uruskan sendiri sebab aku pernah cakap padanya untuk masuk semula ke ofis aku tidak boleh ikut masa ofis kerana ada tanggungjawab perlu aku lunaskan, dia:) dan majikan aku kata ‘okay, ikut awak’ ini rezeki paling tidak diduga. Masa aku dengan dia lebih. Aku boleh keluar masuk ofis ikut suka aku atas tujuan uruskan urusan dia.

Masa jaga dia ada la terkasar bahasa, nakal nakal, termarah tiba tiba, tapi malam malam aku tetap tidur dengan dia, kami tidur di bilik sama. Setiap kali tidur aku peluk dia. Hampir setiap malam aku tengok muka dia, tenang dalam tidurnya. Dia bukan sakit teruk, dia sakit kencing manis dan darah tinggi serta CKD (inipun bukanlah tahap teruk baru stage 3). Jadi ada beberapa perkara perlu dijaga dan diberi perhatian lebih. Dia berani, dia cucuk insulin sendiri, untuk test BSP pun dia cucuk sendiri, aku tukang letak strip untuk tengok paras glukos tu je dan tukang rekod dalam buku. Ada jodoh aku kira mahu ke rumah bertemu keluarga tapi aku halang dulu kerana aku rasa belum masanya. Bolehkah orang terima aku menjaga dia? Itu soalan yang aku akan tanya.

Dia selalu risau kalau kalau aku tak cukup duit dan aku selalu cakap ‘duit adik banyak lah mak,pakai duit adik je dulu’

Semalam aku tak tahu dia akan tiada. Aku melihat sendiri semuanya. Aku peluk di saat akhir dia. Dan aku serahkan pada along untuk Allah kan nya usai along sampai rumah. Aku uruskan untuk panggil ambulans untuk dibawa ke hospital walau hati kecil kata dia mungkin sudah tiada namun masih mahu menindakkan mungkin dia pengsan. Usai ambulans sampai bersama pegawainya buat cpr dan sbg, 20 minit kemudian, pegawai medical panggil aku dan dengan tenang aku cuba mendengar

‘kami dah cuba buat cpr bantuan semua tapi tiada respon dari dia, kami minta maaf’

Dalam kelat aku bersuara ‘tak apa terima kasih jadi apa perlu saya buat ya’

Hakikatnya dalam diri aku rasa hilang. Hilang kawan. Hilang orang yang aku bercerita semua benda walau aku tahu dia ada tak faham pun cerita cerita aku. Hilang segala galanya.

Dia selalu pesan bila dia tiada jangan menangis, mandikan dia semua, adik kan tahu buat tu. Semalam di masjid aku jumpa orang uruskan jenazah aku katakan anak anak nak mandikan boleh? Orang tu cakap boleh boleh. Aku dan kakak kakak mandikan dia. Aku duduk di bahagian kepala. Tenang mukanya. Dalam hati aku cakap ‘adik buat perlahan lahan je ni mak’ . Kami kafankan. Usai kafan, untuk ciuman, aku cium seluruh mukanya, sejuk. Dan aku bisik di telinganya ketika ciuman di belah kanan dan katakan ‘Adik sayangg mak’ walaupun aku tahu dah terlambat untuk itu. Ketika solat jenazah, aku turut serta. Semuanya aku buat tanpa air mata.

Namun, manusia mana tidak menangis bukan?
mohon doakan aku dan seisi keluargaku kuat! Ini dugaan paling hebat untuk aku diketika ini.

Yang masih punya dia,

Hargailah. Jaga elok elok. Jaga baik baik! Ucapkan sayang setiap masa, mohon maaf sentiasa kerana kita tak tahu siapa akan meninggalkan alam dunia terlebih dulu.

Terima kasih Mak untuk 27 tahun yang cukup indah yang pernah adik ada. Terima kasih untuk setiap titis susu, setiap bait doa. Adik harini adalah atas apa mak doa. Adik dah boleh terima cuma biasalah benda benda macam ni kita perlukan masa, kan mak? Mak jugak selalu cakap apa apa kena sabar 😌😌😌

Untuk kalian, terima kasih atas kiriman doa dan semangat!

6908_10203432153324181_4145120260500172291_n
Dating berdua. Mak dijemput oleh Allah dari saya dan keluarga pada 18022016 jam lebih kurang 12.50 pagi. Alfatihah Mak 🙂